Skip to main content
GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD
ECOLOGY & SOCIAL RESPONSIBILITY

GOTS Press Release +++ GOTS’un 6.0 Versiyonu yayınlandı: OECD’nin Rehberlik İlkeleri &Yaşam Ücreti Değerlendirmesi

gots logo rgb 2018 transp 72dpi
GOTS´un 6.0 Versiyonu yayınlandı: OECD’nin Rehberlik İlkeleri &Yaşam Ücreti Değerlendirmesi

Basın Açıklaması
19 Mart 2020 

                                                                                                                                          

GOTS’un yeni versiyonu olan 6.0, 19 Mart 2020 Perşembe günü yayınlanıyor. 3 yılda bir gerçekleştirilen revizyon prosesinin amacı, GOTS’un sektöre olan uygunluğunu korurken, bir yandan da sıkı ekolojik ve sosyal kriterler belirlemektir. Organik üretim, tekstil üretim, tekstil kimyası ve sosyal kriterler alanında çalışan deneyimli, uluslararası paydaşlar, STK’lar ve üreticiler, 6.0 versiyonunun oluşturulmasında katkıda bulundu; geçen yıl boyunca bir keç kez yapılan yorum bildirme aşamalarında bildirimlerde bulundular. Yorum bildirmeye çağrılan paydaşların tam listesine ve zaman çizelgesine burdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

GOTS, organik tekstillerin statüsünü belirlemek üzere kriterleri belirlerken hem küresel olarak kabül gören, hem de bağımsız 3. Kişiler tarafından denetlenmiş, tarladan mağazaya kadar takip edilebilirliği olan bir sistem sunar. Bu amaca istinaden, organik elyaf içeriği, toksik ve zararlı kimyasallar konusundaki yasaklar, konvensiyonel pamuk ve polyester kullanımı yasağı  ve sosyal uygunluk alanındaki ana kriterler yürürlükte kalırken, bazı kriterler de sıkılaştırılmıştır.

GOTS çevresel kriterler altında,  kimyasal üreticileri için,   Ürün Yönetimi ve Çevre Sağlığı ve Güvenliği (EHS) kriterleri tanımlanmıştır.

Yeni yayınlanan test protokolü ISO/IWA 32, pamukta GDO, genetiği değiştirilmiş maddelerin taranması için kabül edilmiştir.

Yeni versiyonda, çorap,tayt ve spor giysilerde  ilave elyaf olarak kullanılmasına izin verilen , rejenere selüloz ve konvansiyonel polyester  miktarına tanınan esnekliğin geri alınmasına karar verilmiştir.

İlave olarak, ürün kalite standartlarından boyutsal çekme testi ve renk haslıkları artık mecburi hale getirilmiştir. Tamponlar ve yiyecek ile kontak taşıyan tekstiller için yeni kriterler eklenmiştir.

GOTS sosyal kriterler alanında daha dinamik ilaveler yapılmıştır:
Sertifikasyon kuruluşlarının artık, ödenen ücretler ve yaşam ücreti arasındaki farkı hesaplaması gerekmektedir. ( tanımlanmış hesap yöntemlerini kullanarak). Ayrıca bu aradaki ücret farkının kapanmasına yönelik çalışmaları teşvik edilecektir. OECD’nin bu konudaki Sosyal Kriterler Durum Tesbiti ve İyi Uygulamalar Kılavuzu ve Etik İş Pratikleri konusundaki referansları standarda dahil edilmiştir.

Yeni versiyona geçiş ve tam uyum süreci 1 sene olacak. Standart Kılavuzu ( 6.0 ) ve uygulama kılavuzu, aynı zamanda değişikliklerin listesi websitesinden yüklenebilir.

GOTS HAKKINDA: GOTS, organik elyaf (organik pamuk ve organik yün gibi) ile üretilen konfeksiyon ve ev tekstili ürünlerinin hasat sonrasındaki bütün işlemlerinde (iplik, örme, dokuma, boyama ve üretim dahil) standardı belirleyen küresel ve isteğe bağlı olarak kullanılan bir standarttır, hem çevresel hem de sosyal kriterler içerir. 
Ana kriterler arasında bulunan bazı yasaklar şunlardır; genetik olarak modifiye edilmiş organizmaların (GDO'ların) kullanımı, zararlı kimyasalların kullanımı(azo boyaları ve formaldehit gibi) ; aynı zamanda   çocuk işçi gibi sosyal uygunluk alanında da iyi bir yönetimi sistemi ve atık su arıtma yöntemide talep eder. GOTS, dünyanın önde gelen uluslararası standart belirleyicileri tarafından geliştirildi: Organic Trade Association (ABD), Japonya Organik Pamuk Derneği(JOCA), Uluslararası Doğal Tekstil Endüstrisi Birliği (IVN, Almanya) ve Soil Assocation/Toprak Birliği (İngiltere) biraraya gelerek Uluslararası bir çalışma grubu kurdu, organik tekstilde küresel olarak belirlenmiş talepler bu şekilde bir standart çatısı altında toplandı. GOTS kâr amacı gütmeyen ve kendi kendini finanse eden bir kuruluştur. Global Organik Tekstil Standardı hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.global-standard.org adresini ziyaret edin. LinkedIn, Instagram ve Facebook’da   @globalorganictextilestandard  olarak takip edin

###

GOTS logosunu indirmek için tiklayin.

Elif Yaraşık
Türkiye Temsilcisi
    

GOTS
Global Organic Textile Standard

  gots logo rgb 2018 transp 72dpi